Hoe kan je zelf geld besparen op energie

Als je wilt besparen op energie, dan is het een uitstekend idee om aan het eind van je jaarcontract
over te stappen naar een nieuw bedrijf. Zo’n bedrijf geeft je aanzienlijk kortingen, en sluit vaak en gunstiger contract af dan je zou krijgen als je bij je oude energiebedrijf blijft. Maar je kunt thuis ook actie ondernemen om meer energie te besparen. Energie die je niet verbruikt hoef je immers ook niet te betalen. Vervang bijvoorbeeld af en toe je huishoudelijke apparaten. Apparaten worden steeds zuiniger, en apparaten die ouder zijn dan 10 jaar hebben vaak veel meer energie nodig dan moderne apparaten. Dat geldt vooral voor witgoed. In de keuken kan je het beste gebruik maken van de magnetron en de waterkoker – die zijn veel zuiniger dan de alternatieven. Slimme thermostaten passen jouw verwarming telkens aan op de temperatuur in je huis. Daardoor ben je nooit te veel energie kwijt om je huis op een aangename temperatuur te houden. De goedkoopste energieleverancier is dus makkelijk te vinden.

Besparen op energie en duurzaam leven

Als je naar een nieuwe energieleverancier overstapt, kun je de beslissing maken of je voor geheel groene energie kiest of voor grijze energie, of voor een tussenvorm tussen die twee uitersten. Groene energie is energie die uit duurzame bronnen afkomstig is. Vooral windmolens, waterturbines en zonnepanelen leveren zeer duurzame en milieuvriendelijke energie. Wat minder milieuvriendelijk is verbranding van biomassa zoals gewasresten en houtsnippers. Dan zijn er nog steeds bedrijven die uitsluitend fossiele brandstoffen zoals kolen en aardgas gebruiken. Ook kernenergie rekenen we onder de grijze energie.

Hoe geef je de meterstanden door als je overstapt naar een nieuw energiebedrijf

Een leverancier van energie heeft jouw meterstanden aan het begin en aan het einde van de contractperiode nodig om je energieverbruik te kunnen berekenen. Als je overstapt naar een nieuw bedrijf zal het bedrijf altijd willen weten wat je huidige meterstand is. Je kunt op een aantal manieren deze gegevens doorgeven.

  1. Sommige leveranciers sturen je het verzoek om zelf de meterstanden door te geven.
  2. Andere huizen hebben slimme meters in de meterkast die automatisch de gegevens doorgeven aan het energiebedrijf.
  3. Ook zijn er bedrijven die een meteropnemer langs sturen om te kijken hoe hoog jouw energieverbruik is.

Geef de meterstanden op tijd door, anders maakt het bedrijf zelf een schatting die bindend is, en die
hoger uit kan vallen dan je werkelijke energieverbruik. De meterstanden moeten binnen 15 dagen na
jouw overstappen energie in bezit zijn van het nieuwe energiebedrijf.